2009. október 9., péntek

A Csalamádé -második felvonás-


Bevallom eddig még nem sosem roskadozott a kamrapolcom a saját eltevéseimtől. Az idei évad azonban kényszerpihenővel telt, így a kosztpénzből spóroltakat reményteljesen hagytam a piacon az alapanyagokért. Belőlük lett többek között csalamádé is. Még augusztus elején tettem el az első adagot, de a rokonoktól kapott recept után. Sajnos az egész mutyit teleszórtam borssal,mustármaggal, korianderrel...amire nem nagyon fini ráharapni. No, de azért el fog fogyni! :) Ízletes lett.
Másodjára már tanultam a hibákból, kis gézdarabba bugyoláltam a fűszereket, így dugdostam a zöldségek közé, míg bő levet nem eresztetek.

Az arányokat sajna nem tudom, de ez amúgy is ízlés kérdése szerintem.
kb. 2 kg vágott káposzta
-"- 2 kg hagyma
-"- 2 kg uborka ( a szőrös fajta :))
-"- 2 kg kápia paprika
-"- 1 kg karfiol
4-5 dl 10%-os ecet
20 dkg tengeri só
30 dkg cukor
3 ek borkén
3 ek szódabikarbóna (állítólag megőrzi a színét)
1 zacskó natrium-benzoát

A káposztát gyalulva vettem, a többi zöldet leküldtem Anyum robotgépén ami szépen leszeletelte. A karfiolt apró rózsáira morzsoltam. Van egy nagy, fedeles tárolódobozom. Belehalmoztam a zöldeket, rászórtam a sót, cukrot. Kevés hideg vízben feloldottam a borként, szódabikarbónát, majd rálocsoltam. A zacskó Na-benzoátot (H. Rozis és a származási helye KÍNA!!! :( -ezt sajna csak akkor vettem észre, mikor a romok eltakarításakor szemétbe dobtam a zacsit) kevés forró vízben feloldom ezt is rálocsolom. Jöhet az ecet, összekeverem. A fűszereket, szemesbors, kömény, babérlevél, mustármag, koriander...gézlapocskába bugyolálom, átkötöm, jól beledugdosom. (kihalászom, mielőtt üvegbe tölteném!) Hagyom másnapig állni, jól lenyomkodva üvegekbe töltöm, lepje el kis lé. Fóliát gumizok rá, csipet Na-benzoát, fólia, tetőt rácsavarom. Mehet a kamrapolcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails