2009. október 15., csütörtök

Babos padlizsánkrém


A zakuszkafőzés maradékaiból jött össze ez a kence.

4 ek sült padlizsán
3 ek főtt bab
1 ek mustár
1 ek majonéz
1 apró hagyma
1 kk metélőhagyma

bors

Tálba raktam a hozzávalókat, botmixerrel pürésítettem. A végeredmény, /ahogy a rossz fotó is mutatja/ nem a legszebb látvány :o) ...ám annál finomabb!!!

Zakuszkás tészta


Még mindig Zakuszka!!! Áldom a napot, mikor Drága Emese Barátném összehozott minket! :o) -Befőzés a Pizziben, ...ha ezt az ANTSZ megtudja ;oD

Na, de hogyis van a tészta?...
Kifőztem sós vízben egy zacskó szarvacskát, összeforgattam egy kisebb üveg/kb. 5 dl/ zakuszkával. Margarinnal likent jénaiba halmoztam. Meglocsltam tejföllel. 200 fokra előmelegítet sütőbe tettem 20 percre. Savanyúsággal tálaltam. Dicsérő szavakat kaptam :o)
Legközelebb azért megbolondítom kis sürparival, hogy szottyosabb legyen.

Zakuszkás masni és rúd


Ha nem kel a kenyér... Gabojsza nyomán szabadon. :o)
Kenyeret szerettem volna sütni..., de valami nem stimmelt. Kelesztgetem, kelesztgetem...semmi. 'Nemár' kidobjam a tésztát! Fogtam, 4 részre vágtam. Egyenként kinyújtottam, megkentem zakuszkával, egymásra rétegeztem. /tészta, zskuszka, tészta, zakuszka, tészta, ...stb./ Pizzavágóval felszeltem 1-2 cm es csíkokra, megcsavarva tettem a süőpapiros tepsibe. Lekentem egy elhabart tojással, reszeltsajtot szórtam rá. 200 fokon szép pirosra sütöttem. Azon melegen meghintettem kis sóval. Finom lett!

De azért Ti kövessétek Gabojsza tésztareceptjét! :o) Rettenetesen finom! Köszi Gabo! :o)

A Zakuszka! -nem lehet betelni vele :o)


Zakuszkafőzés...második felvonás.

Van a piacon egy stand, tele gyönyörű piros, húsos paprikával. -110 Ft-ért kilója.- Ezekből a paprikákból lett a darált paprikám is. A pritamin horror-áron volt egész nyáron, így csak köszöntem a szép daraboknak. /kivéve amit 150.-ért sikerült zsákmányolni...első adag zakihoz/
Futottam még egy kört babért, répáért, hagymáért. Padlizsán, sürpari volt otthon.
Nekiláttam... Feltettem a babot főni, zöldségeket megpucoltam, padlizsánt megsütöttem, majd mindent bepakoltam a hűtőbe. Másnap ledaráltam őket. A hagymát olajon megpároltam. Ment rá a darált répa, paprika, sült padlizsán, babérlevél, só, sok-sok őrölt bors. Belekerült a sürpari is. Mikor az olaj feljött a tetejére hozzáadtam a darált babot /én mindet ledarálom/. Főztem, kóstoltam ízesítgettem... 3-4 óra múlva szépen besűrűsödött. Elkavartam benne egy kk nátrium-benzoátot. Tiszta üvegekbe szedtem. Fóliáztam. Most hülnek a pokrócok között.

3 kg paprika /tisztítva, darálva/
2 kg hagyma /tisztítva, darálva/
1 kg sárgarépa /tizstítva, darálva/
1 kg főtt bab /darálva/
1 kg padlizsán /sütve/
1 l sürpari
6-8 dl olaj
12 db babérlevél
sok-sok frissen őrölt bors

ízlés szerint cukor
1 kk nátrium-benzoát
/jah, és tettem most bele 2 fej fokhagymát.-nem rontott az ízén! :o) /

Röszti pizza




Csatám az étellel...avagy, nem szeret engem az Röszti!!!!!
DebiGabinál láttam egy fincsi receptet, gondoltam kipróbálom. Szépen legyalultam a zöldeket, keresni kezdtem a muffinsütőm. Feltúrtam érte az egész kamrát, sehol nem találtam. Persze...elfelejtettem, kölcsönadtam Anyumnak. :( Na, itt ez a reszelt zöld, most mit kezdjek vele. Belemorzsoltam 1 vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlét. Beleütöttem egy tojást, került még bele 8-10 ek liszt, só, bors.
Túl nedvesnek tűnt, de gondoltam...jó lesz ez így.
Elő próbálkozás: -serpenyőben kisüt.- Nem jött össze. Próbáltam volna, mint egy lepényt megsütni, de a forgatástól darabokra esett. Nagy nehezen összemoncsoltam valahogy. Párom szerint finom lett, nade azért ezt mégsem kéne honosítani, mert kiidegel, h folyton szétesik. /Röszti mint Császármorzsa :o) /
Második próbálkozás: -olajban kisütni?- Na nem, megszívja magát olajjal, szellőztethetek ebben a hidegben. Brrr... Eleve elvetve! Gyomorbarátibb megoldás kell!
Harmadik próbálozás: -sütőben kisütni!- kapott még kis zsemlemorzsát, és maradék főtt rizst. Ezt a masszát simítottam a Mamától örökölt öntöttvas serpenyőmbe /előtte kibéleltem sötőpapírral/. Sütő előmlegít maxra, zutty be. Tortyogtattam ottan bent jó 30 percet /kívánatos azért közben ellenőrizni!/ Mikor szép pirosra sült, kivettem, felszeleteltem. Apimanó fintorgott rá, de én a Tőle hallott -"Nem fini."- mondatot dallamként dudorászva, jóízűen elmajszoltam. ...tetején kis finom mustárral és tejföllel..., hmmm. :o) Kuncogtam magamban...-nekem jutott, Neked nem! :o)))) Gyerekkoromat idézte, mikor telente Újapu Mackót sütött és melegen ropogtattuk a TV előtt... :o)

Végleges verzió-
Röszti pizza:
1 db NAGY burgi
1 db picinyke cukkíni
1 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 db vízbe áztatott, kinyomkodott zsemle
2 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
8-10 ek liszt
2-3 ek főtt rizs /el is maradhat -így tovább kell sütni kicsit/

bors
pirospaprika

A hagymát, fokhagymát nagyon apróra vágtam. Többi zöldet lereszeltem. Összekutyultam a többi hozzávalóval, fűszereztem. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, jó vékonyan. Szép pirosra sütöttem.
Kicsit keménykés, de jó ropogós rágcsa. Köszi DebiGabi, a gyerekkori nosztalgiáért!!!! :)

Paprikás krumpli, ahogy Oresz készíti


Rendbeszedtem a kamrám, elpakolásztam az eltevéseket. Észre sem vettem, hogy elszaladt az idő. Vacsi persze sehol, időm sincs sok kitaláli mit is főzzek. Marad a ripsz-ropsz kedvencem: Paprikás Krumli! :o) Húsmentes verzió, így valamivel fel kell dobni. Triplahagyma és paprika, no meg egy kevés süpari.

2 fej jó nagy vöröshagyma
10 db kisebb burgonya
2 db nagy paprika
1 paradicsom
2 dl sürpari
pirospaprika (+ házi daráltpaprika)
(só)-amennyiben sótlan lenne. Nekem elég volt bele a daráltpaprika-
bors

galuskához:
1 tojás
cs. só
liszt
víz

A hagymát megtisztítom, félkarikára vágom. Pici olajon üvegesre párolom. Megszórom pirospaprikával, borssal. Hozzáadom a daráltpaprikát. A burgonyát csíkokra, paprikát-paradicsomot kockákra vágom, hozzáadom a hagymához. Felengedem annyi vízzel, ami ellepi. Mikor a burgonya megpuhult, kiskanállal beleszaggatom a galuskát. Ehhez tálba ütöm a tojást, adok hozzá 5-6 ek lisztet, vízzel kicsit folyós tésztát kavarok. Mikor beleszaggattam a nokedlit, még 1-2 percig rotyogtatom. Kész is van. Párom jóízűen megvacsorálta pár szelet kenyérrel, savanyúsággal.

2009. október 14., szerda

Mazsolás kalácska




Soha nem sütöttem kalácsot ...féltem tőle, talán nem sikerül. Mígnem rátaláltam Limara kalácsára. :o) Ezer hála és köszönet érte! Kicsit módosítottam, próba-szerencse, fini lett.
2,5 dl tejszín
2 egész tojás
1 tojás fehérje
csipet só
2 ek cukor
1 citrom reszelt héja vagy citrom aroma
1 zacskó vaniliáscukor
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 marék rumos tejbe áztatott mazsola
1 tojássárga a kenéshez.

Fogtam a kenyérsütőgép üstjét, belmértem a tejszínt, 2 tojást+ 1 fehérjét, 50 dkg lisztet, sót, van.cukrot, cukrot, citromhéjat, lecsepegtetett mazsolát, 3 dkg élesztőt. Jól kidagasztom. Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom. A tészta 2/3-ából kb.s40 cm-es rudat sodrok, félbehajtom, megtekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Közepét szétválasztom egy nyújtófával. Tejjel elkevert tojássárgával kikenem a mélyedést. A maradék tésztából 3 db rudat sodrok, összefonom és a mélyedésbe helyezem. Így hagyom ismét duplájára kelni. Az egészet lekenem a tojással majd előmelegített sütőben 180 fokon, sütöm 30-40 percet.Rácson hagyom hülni.

2009. október 10., szombat

"Befőzőtölcsér" házilag










Feltúrtam a várost , hogy mittudomén hogyishívják tölcsért találjak. Mondjuk befőzőtölcsérnek. Persze sehol nem találtam. Ahol volt is, horrorisztikus árat kértek érte. Hátra van még pár eltevés, és már rettentően bosszantott az eddigi tapasztalat, miszerint a merőkanalamból mindenhova folyik, csak épp az üvegbe nem. Valamit ki kell találjak! Kisebb kanalat nem veszek, mert mire teleszöszmötölöm az üvegeket, kihül a mutyi, semmi értrelme a fejreállításnak.
Készítek én tölcsért s.k.. Első próba az ásványvizes palackból hajtogatott, összeragasztott tölcsér volt, de sajnos a forralás-próbán megbukott. (zsugorodott, deformálódott, ...jaaaj!) Miközben épp a mosogatóhoz igyekeztem, hogy lehűtsem a szétfolyni készülő műanyagot, megláttam a szárítón a műzlistálkám. Pont beleillett az üvegekbe. Még kis talpa is volt, mint annak a bizonyos tölcsérnek.-széles és rövid-
Fogtam egy tekercs használaton kívüli alufóliát, 10 réteggel betakartam a tálkát, rásimítgattam. (ez a kép sajna nem sikerült) Jól belenyomkodtam az üvegme, hogy a fólia felvegye a tálka talpának alakját. A bevont tálkát szájával lefelé fordítottam, talpán csillagalakban sniccerrel bevágtam a fóliát (CSAK a körívig!), majd kihajtottam a "szirmokat". Pont belepasszolt az üvegbe. A biztonság kedvéért kibélelem sütőpapírral, így a forró étel nem érinkezik az alumíniummal. A 10 rétegnek tartása is és súlya is van annyi, hogy ne billenjen ki az üvegből. Jah, és bármilyen méretben legyártható.
Tudom nem túl esztétikus, de nekem megteszi. "Sajátmárkás" fóliából kb. 100.-

2009. október 9., péntek

Mama pogácsája

Kép majd egyszer, ha eljön az én időm és sikerül megsütni, ...és Mamaízű lesz.
1 kg liszt

3 dkg élesztő
cukor
2 tojás (1db+1 sárgája a tésztába, maradék fehérje a kenéshez)
1 tejföl
40 dkg margarin (30 dkg tésztába, 10 dkg nenegetni)

A lisztet sóval elkeveri, cukros tejben felfuttatja az élesztőt. A lisztbe kis gödröcskét sirít, beleüti az 1 tojást és hozzáadja az 1 sárgáját. Lazán elkeveri, jöhet az élesztő, margarin, annyi tejföl, hogy sima nem ragadós tészta legyen. Hagyja pihenni 10-20 percet. Kinyújtja, megkeni vajjal, hajtogatja, ismét letakarva pihenteti 10 percig. Ezt 3x megismétli. Végül jó ujjnyi vastagra nyújtja, tetejét késsel rácsozza, szaggatja. Minden pogácsát megsirít a két tenyere közt, mielőtt tepsibe rakja. Tojásfehérjével lekeni, majd szép aranyló pirosra süti.

Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve -Mamától, Mamáról-



Két Mesteremet már megemlítettem a "magam adom"-ban, ...Papát és Anyumat. Mamával azonban még adós maradtam. Természetesen Tőle van a lélekmelegítő ...és az első szakácskönyem.
Papával olyanok voltak, mint két mesterszakács a konyhán. Kiokoskodták mit is készítsenek, aztán jött a mutatvány...: Mama kevert-kavart, Papa sütött-főzött. Vagy épp fordítva. A végeredmény mindig tökéletes volt :) Sajnos, mára már nem tud úgy a tüzhelynél álldogálni, Papa sem segíthet már Neki, ...de egy biztos, a pogácsájának párja NINCS! Levegős, magas, puha, illatos, leveles rétegeire-omlós, aranysárga, napok múlva is friss (nem folytós)...
Közel száz szakácskönyv és kézzel írott füzet tulajdonosa. Mindig mosolyog és arra int, -bármi baj is legyen- ne csüggedjek.
Hát ilyen az én "Mesterszakács" Mamucikám! Szeretem!

"Kutyavacsi"

A Csalamádé -második felvonás-


Bevallom eddig még nem sosem roskadozott a kamrapolcom a saját eltevéseimtől. Az idei évad azonban kényszerpihenővel telt, így a kosztpénzből spóroltakat reményteljesen hagytam a piacon az alapanyagokért. Belőlük lett többek között csalamádé is. Még augusztus elején tettem el az első adagot, de a rokonoktól kapott recept után. Sajnos az egész mutyit teleszórtam borssal,mustármaggal, korianderrel...amire nem nagyon fini ráharapni. No, de azért el fog fogyni! :) Ízletes lett.
Másodjára már tanultam a hibákból, kis gézdarabba bugyoláltam a fűszereket, így dugdostam a zöldségek közé, míg bő levet nem eresztetek.

Az arányokat sajna nem tudom, de ez amúgy is ízlés kérdése szerintem.
kb. 2 kg vágott káposzta
-"- 2 kg hagyma
-"- 2 kg uborka ( a szőrös fajta :))
-"- 2 kg kápia paprika
-"- 1 kg karfiol
4-5 dl 10%-os ecet
20 dkg tengeri só
30 dkg cukor
3 ek borkén
3 ek szódabikarbóna (állítólag megőrzi a színét)
1 zacskó natrium-benzoát

A káposztát gyalulva vettem, a többi zöldet leküldtem Anyum robotgépén ami szépen leszeletelte. A karfiolt apró rózsáira morzsoltam. Van egy nagy, fedeles tárolódobozom. Belehalmoztam a zöldeket, rászórtam a sót, cukrot. Kevés hideg vízben feloldottam a borként, szódabikarbónát, majd rálocsoltam. A zacskó Na-benzoátot (H. Rozis és a származási helye KÍNA!!! :( -ezt sajna csak akkor vettem észre, mikor a romok eltakarításakor szemétbe dobtam a zacsit) kevés forró vízben feloldom ezt is rálocsolom. Jöhet az ecet, összekeverem. A fűszereket, szemesbors, kömény, babérlevél, mustármag, koriander...gézlapocskába bugyolálom, átkötöm, jól beledugdosom. (kihalászom, mielőtt üvegbe tölteném!) Hagyom másnapig állni, jól lenyomkodva üvegekbe töltöm, lepje el kis lé. Fóliát gumizok rá, csipet Na-benzoát, fólia, tetőt rácsavarom. Mehet a kamrapolcra.

Pirított káposzta tejföllel


A mai ebédem volt. Nem tudok leszakadni a káposztáról, ...legyen az édes vagy svanyú!
A csalamádéból kimaradt édes, gyalult változat penderült ki az asztalra.

kb. fél kg gyalult kápszta
1 paprika
1 paradicsom (vagy konzerv, vagy sür.pari)
vegeta
darált paprika
1 ek barnacukor
2 ek olivaolaj
bors
őrölt kömény
római kömény
tandoori masala
tejföl

Serpenyőben olajat forrósítok, rádobom a káposztát, megcukrozom, lefedem. Takarékon hagyom, had piruljon szép lassan...közben saját gőzében meg is párolódik. Hozzáadom az apróra feldarabolt paprikát, paradicsomot. Időnként megkeverve, szükséges vizet pótolva pirítgatom. Mikor már szép barnás színt kapott mindenhol, vegetával, paprikával, fűszerekkel ízesítem. Pár ek vizet löttyintek alá, lefedve párolom, hogy az ízek jól átjárják a káposztát. 5-6 perc után lekapcsolom a gázt, tálra szedem, tejföllel meglocsolom.

Babos tészta :)


Párom adta eme nevet az ételnek.
Kissé összejöttek a dolgok mostanában, elég nehezen gyűröm át magam rajtuk. A rettegett borús hónapok elején járunk, kedvem is lankadt, mindegy mi az aktuális célpont. Mint általában, ma is sokat vetyengtem, -mit is készítsek vacsorára?...mit sokat, az egész napot (jaj nekem!). Na nem ragozom miért is, de olyan anyagokból kellett vacsit eszkábálni, amit itthon találok. ...és persze az Úrfi ízlésének megfelel! A három favorit: SAAAJT, Kenyér, tojás sajnos a bevásárló listán pihen.
Így tehát eljátszottam a "Budai kék dobozát". :) Volt itthon: spagetti, tejszín, tejföl, paprika, szójagranulátum, hagyma, fokhagyma, 1 konzerv vörösbab. No lássuk csak...

Spagettit sós vízben megfőztem, leszűrtem, lecsepegtettem, 1 ek. olajjal elkevertem. Félretettem.
Hagymát felszeleteltem, hosszanti csíkokra. (szerintem a Hagyma így szeretti legjobban bevégezni) Olajon kicsit megpirítottam. Hozzáadtam a szóját, kevés vizzel pároltam. Aprókockára vágott fokhagymát, paprikát szórtam rá, tovább pároltam, meglocsoltam a tejszínnel. Ízesítettem házi vegetával, pirospaprikával, borssal, őrölt köménnyel. Hozzáadtam az átmosott babot. Persze párolás közben folyamatosan pótolom a vizet, nehogy odakapjon. Kóstolok egyet, ha kell ízesítek. Mikor minden kellőenízletes és megpuhult elzárom a gázt, fedő alatt tartom, így az ízek a melegben jól összefonódnak. (hmmmm, én már az illatától elteltem!) Végül tálba szedem a tésztát, ráhalmozom a szójás-babos mutyit, tejföllel tálalom.

A recept:
1 csomag spagetti
1 nagy fej hagyma
2-3 marék szója
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika (nekem kápia volt)
1 db kis konzerv vörösbab (250 g körüli)
2 dl tejszín
vegeta
bors
pirospaprika
őrölt kömény
(esetleg chilli)

2009. október 8., csütörtök

Sárgabarackos táska




Tudom, tudom, már elmúlt a sárgabarackok ideje, de most találtam meg a receptet. :)
Anyum clublutánra volt hivatalos, gondoltam felavatom a felújított konyhát, úgy fél év után. Akkoriban kárhoztattam időmiliomossá lenni.
Volt itthon sok szép barack, hát sütöttem belőle ezt azt.

Sárgabarackos táska:
25 dkg túró
6 ek tej
6 ek olaj
2 tojás
2 tojássárga
csipet só
16 dkg porcukor
2 cs. van.cuk.
40 dkg finomliszt
1,5 cs sütőpor
16 db sárgabarack
2 ek citromlé
dió

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejet, olajat, 2 tojássárgát, sót, porcukrot, van.cukrot. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összegyúrjuk a túrós masszával. Lisztezett deszkán jól összedolgozzuk. Zacsiba tesszük, 30 percre hűtőbe tesszük. Diót durvára vágjuk, barackokat kimagozzuk, felezzük, citromlével meglocsoljuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mmvékonyra nyújtjuk. 10-12 cm-es korongokat szaggatunk. A korongokra 1-2 csipet diót szórunk, majd két fél barackot rakunk, egymáson elcsúsztatva.(ha nagy a barack, elég egy fél is) Széleit megkenjük tojásfehérjével, behajtjuk, lenymkodjuk. Sütőpapírral béelt tepsibe rakjuk. Tetejét lekenjük tojássárgával, villával megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton aranybarnára sütjük(kb. 20-25 perc).

...melódiás...

...most ilyen zenélgetős kedvemben vagyok... Kérlek nézzétek el nekem egy gasztroblogon. Ez is én vagyok. Mert...

Csokis-kókúszos süti tojás nélkül




Süssünk-süssünk valamit... Naná, sütit!
-hűtő kinyit, belemászik...-ajjaj...nincs tojás!
-nosza okoskodj ki valami tojásnélkülit!

Fejtörés-fejtörés...-dereng valami kókuszos féle, de sosem csináltam még. Valami hiányzott belőle nekem.
No kérem, megszületett a turbósított változat. Amolyan dl-es marékos.

Íme:
5 dl rétesliszt
1 cs sütőpor
1 ek szódabikarbóna
1 cs van.cuk.
fél marék barnacukor
15 dkg kókuszreszelék
1 ek kakaópor
1 ek méz
2 ek olaj
5-6 ek híg baracklekvár
fél citrom leve
annyi tej, hogy sűrű masszát kapjunk
1 tábla étcsokoládé
2 marék cornflases-es műzli

A csokoládét és a műzlit összetörjük. A többi hozzávalót összekeverjük, hozzáadjuk a tejet(kb. 3-4 dl), jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Megszórjuk a műzlis csokival, óvatosan belenyomkodjuk. Előmelegített sütőbe (gázsütőm maximuma) tesszük, 30-35 percig sütjük. Közben azért tűpróbát végzünk, nehogy megégjen.
Deszkán hagytam hülni, majd felszeleteltem.

Szójás tészta




Páromnak nagy kedvence volt a sulimenzás féle darálthúsos tészta. Megpróbáltam elkészíteni vega módra.


1 zacskó csavart tészta
250 g sűrített paradicsom
100 g szójagranulátum
vegeta
darált paprika
frissen őröltbors
kevés tejföl
reszelt sajt

A tésztát vegetás vízben főzöm félkeményre. A főzővíz et leöntöm, de nem mindet! -a tészta 1/4 része vízben legyen. Hozzáadom a sürparit, szóját és jól elkeverem. Ízesítem darált paprikával (vigyázzunk, el ne 'sózzuk'), borssal. Takarékon kevergetem még 3-4 percig. Ha túl száraznak tűnne, adok hozzá még kis vizet. A lényeg, hogy enyhén 'szaftos' legyen, de ne tocsogjon! Az egészet egy kivajazott jénaiba borítom, tetejét meglocsolom 4-5 kk tejföllel, sajtot reszelek rá. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Vagyis amíg rá nem pirulgat cseppet a sajt :)

2009. október 6., kedd

Magos fiflik sajttal


A sajtos stanglit vettem alapul.

A bögre vizet módosítottam: 3/4 bögre vízre+1/4 bögre olajra
+1 dl étolaj
50 dkg liszt
2 tk só
1.5 tk cukor
1 marék lenmag
1 marék szezámmag
2 ek zabkorpa
0.5 csomag élesztő
dobozos Rama
r.sajt

Kenyérsütő üstjébe raktam a hozzávalókat: víz, olaj, só, liszt, zabkorpa, magok, cukor, morzsolt élesztő. Kidagasztottam. Figyelem kér e méglistet vagy vizet. Ruganyos tésztát kell kapjak. kelesztőtálba raktam, 45 percet kelesztettem. Lisztezett deszkára borítottam, 8 részre osztottam. Kerekre, nagyon enyhén oválisra nyújtottam a bucikat. Dobozos Ramaból csíptem egy picit, azzal megkentem a kinyújtott tésztalapokat. Feltekertem, sütőpapírra raktam. Sajtot reszeltem rá ...Hagytam kelni 40 percet. Előmelegített sütőben sült, míg el nem érte az aranybarna színt.

Serpenyős zöldség magokkal


3 db nagyobb burgonya
2 fej hagyma
30 dkg mirelit zöldbab
30 dkg mirelt mexikói zöldségkeverék
5 gerezd fokhagyma
2 marék lenmag
2 marék szezámmag
4 ek olaj

bors
pirospaprika

A hagymát 1x1 cm-es kockára vágom. Olajon pirítom pár percig. Rászórom a magokat, aranyszínűre pirítom őket. A burgonyát medpucolom, megmosom, félbevágom, fél cm vastagra felszeletelem. A mirelit zölséget a hagymához adom, párolom jó 5 percet, hozzáadom a burgonyát. fedő alatt addíg párolom, míg a burgi félig megpuhul. Ekkor leveszem a fedőt, nagy lángon lepirítom a zöldségeket. Hagyom kissé odakapni, de folyamatosan kevergetem. Ha kellőképpen megpirult, tejföllel, savanyúsággal tálalom.

2009. október 5., hétfő

"Sportszelet tortamivolta"




Debi Gabi oldalán láttam a sütit, és a belőle készült tortát. Párom munkahelyére küldtem be. Az alkalom, főnöke apukává avatása volt.
50 dkg darált keksz
4 kanál kakaópor
25 dkg vaj
2 dl tej
20 dkg kristálycukor
1.5 dl rum, vagy rumaroma
1 cs ét tortabevonó
2-3 ek olaj
1 cs csokoládés pudingpor
1 cs van.cukor
1 csapott ek zselatin
magozott meggy

A daráltkekszet elkeverem a kakaóporral. A vajat melegíteni kezdem, hozzáadom a cukrot, tejet, kevergtve felolvasztom. Összekeverem a kekszes kakaóporral, hozzáadom a rumot, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodom. Szépen elegyengetem a tetejét. A tortabevonót vízgőz felett felolvasztom, hozzáadok 2-3 ek olajat. Ezt a masszára simítom. Hűtőbe teszem dermedni. A pudingporból a leírás szerint pudingot főzök, hozzáadom a van.cukrot, felolvasztott zselatint, kevergetve kihtöm. Nyomózsákba teszem, megdíszítem a tortát, meggybefőttel tetézem. Tálalásig hűtőben tartom.

2009. október 4., vasárnap

eltevéseim











Idén nyáron, időtúltengésben szenvedtem...sajnos. Kihasználtam, kamralakókat készítettem. Névszerint: Zakuszkát, Lecsót, Darált paprikát, Vegetát.
Zakuszka:
1 kg főtt tarkabab
3 kg darált pritamin
2 kg darált zöldpaprika
1.5 kg darált hagyma
1 l sűrített paradicsom

bors
8-10 db babérlevél
5-8 dl olaj
A darált hagymát olajon megpárolom, addig pirítom, míg a leve el nem fő. Hozzáadom a darált paprikát, többi olajat. Felöntöm a sür.parival. Sóval, borssal ízesítem, beleteszem a babérlevelet. Folyamatosan kevergetve addíg főzöm, /kb. 1.5 óra míg az olaj fel nem jön a tetejére. Belekeverem a darált babot, ezzel is addig főzöm,míg az olaj meg nem jelenik a tetején. 2 tk nátrium-benzoátot keverek hozzá, forrón üvegekbe töltöm. Megy rá 1 réteg befőző fólia, csipet na-benboát, még 1 réteg fólia, majd tetővel lezárom. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Lecsó eltevése:
2 kg paradicsom
2 kg paprika
2 kg hagyma

A hagymát felkarikázom, kevés vízzel megpárolom. A paradicsomokat lobogó foró vízbe teszem pár percre, kiveszem, meghámozom, kicsumázom. Feldarabolom, a hagymához adom. Mikor krllő levet eresztett, hozzáadom a feldarabolt paprikát. Készre főzöm. 1-2 tk nátrium-benzoátot adok hozzá, forrón üvegekbe töltöm. Fólázom, csipet na-bo., fólia...lezárom tetővel. Szárazdunsztban hagyom kihlni. Felhasználáskor ízesítem, tojást ütök rá, tejföllel tálalom.

Darált paprika:
5 kg kápia paprika
minden kg-ra 20 dkg só

A paprikát csumával együtt ledarálom, lesózom, egy napot félreteszem, közben kevergetem. Üvegekbe töltöm, duplán fóliázom. Fóliarétegek közé csipet nátrium-benzoátot szórók. Tetővel lezárom. Mehet a kamrapocra. Felbontás után hűtőben tárolom. Csak tiszta kanéllal nyúlok bele.

Vegeta:
Az arányok tetszőlegesek-
sárgarépa
fehérrépa
karalábé
karfiol
zeller
paradicsom
sárga és piros húsú paprika
vöröshagyma
lilahagyma
póréhagyma
káposzta
kelkáposzta
petrezselyem zöld
zeller zöld
kilónként 30 dkg só

A zöldségeket ledarálom, lesózóm, jól öszekeverem. Másnapig hagyom állni. Üvegekbe töltöm, fóliázom az előbbiek szerint, lezárom. Kamrapolcra költöztetem.

Indiai paradicsomos vöröslencse




Kedvenc indiai szakácskönyvemben bukkantam rá erre a receptre. Adéle is megemlíti a blogján. Én egyenesen függő vagyok. Roppant gyorsan megvan, úgyhogy ha megkívánom pikk-pakk el lehet készíteni. Ez a vöröslencse csodája :o) ...semmi áztatás!
20 dkg vöröslencse
1 fej hagyma
5 szem paradicsom
1 tk rómaikömény
0.5 tk currypor
1 tk tandoori masala
0.5 tk cayenne bors

olivaolaj

A hagymát apróra vágom, üvegesre párolom, hozzáadom a megmosott lencsét. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. A paradicsomokat forróvízbe mártom, héjjukat lehúzom, felkockázom, a lencséhez adom. Fűszerezem. Kis lángon fedő alatt 20-25 perc alatt készre párolom. Nekem általában pont elfővi a levét. Ha mégis maradna kis leve, tejszínnel elvevert liszttel behabarhatjuk.
Rántott búzahússal tálaltam. A búzahús sikérből, melegvíz hozzáadásával készül:
100-120 g sikér
langyos víz
pirospaprika
fokhagymagranulátum
vegeta
őrölt bors

A sikért tálba szórom, hozzákeverem a fűszereket, majd annyi meleg vizet öntök hozzá, hogy gumiszerű masszát kapjak. Gombócokat fomálok belőle, 15-20 percrig állni hagyom. A gombikat lobogó sós vízbe teszem főni. Ha feljön a víz színére kiszedem, felszeletelem, visszateszem még 15 percig főni. Ha kifőtt bepanírozom, mint a húst, olajban kisütöm.

Vega "húsgombóc" pradicsommártásban


2 nagy fej hagyma
fél zacskó szójagranulátum
2 zacskó gyorsrizs
1 db zsemle
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
zsemlemorzsa

bors
pirospaprika
2 db paprika
1 l sűrített paradicsom
cukor

1 db hagymát apróra vágok, üvegesre pirítom, hozzáadom a szóját, 1 db apró kckákra vágott paprikát, addíg pirítom, míg a szója illatozni kezd. 2 zacskó gyorsrizst felengedek vízzel, /jócskán ellepje/ sózom, majd a mikróba teszem...félig megfőzőm. A lecsepegtetett rizst a szójához keverem, hozzáadom a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét, tojást, annyi zsemlemorzsát, hogy formázható massza legyen. Sózom, borsozom, meghintem jócskán pirospaprikával. Gombócokat formázok, sós vízben kifőzöm őket.
A másik fej hagymát apróra vágom, üvegesre párolom. Pirospprikát és 1 kanál lisztet szórok rá, Hozzádaom a paradicsompürét, felengedem kis vízzel, beleteszem a kicsumázott másik zöldpaprikát, sóval, borssal, cukorral ízesítem, felfőzöm. Beleteszem a gombócokat, eggyet rottyantok rajta, mielőtt elzátom a gázt. A Párom ezt is kenyérrel ette, bőséges szósszal :o)

Kőrözött torta


Gabojsza zölséges pástétoma ihlette ezt az ételt. Magam sem tudom hogy lett a zöldségből kőrözött, de finom lett :o)
250 g juhtúró
1 kis doboz tejföl
pirospaprika

bors
őrölt kömény
1 zacskó zselatin
3 db főtt tojás
piros pritamin paprika
1 nagy cukkíni
sajtszeletek
A tojásokat sós vízben felrakom főni. Cukkínit vékony szeletekre vágom, serpenyőben sózom, borsozom, pár percig párolom. Vigyázva, csak annyira, hogy ne essen szét!
A túrót kikeverem a tejföllel, fűszerezem. /kicsit túlízesítem, mert a zselatin visszafogja az ízeket!/ Zselatint a szokásos módon felolvasztom, hozzákeverem a kőrözötthöz. A megfőtt tojásokat megpucolom.
Egy gyümölcskenyér formát kibélelek alufóliával majd a cukkíniszeletekkel, belehalmozom a kőrözött 1/3-át. Belefektetem a főtt tojásokat, befedem kőrözöttel. Paprikát csíkokra vágom, a csíkokat elhelyezem a kőrözöttön, majd befedem a massza utolsó 1/3-ával. Letakarom vékony sajtszeletekkel, ráhajtom az alufóliát. Hűtőbe teszem dermedni. Friss kenyérrel tálalom.

2009. október 3., szombat

Ízletes vegapástétom



Az egyik legfinomabb kence, amit valaha ettem. Tündérkonyha nyelven rámapecsenye névre hallgat, de én felturbóztam.
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
petrezselyem
1/4 zacskó szójagranulátum
1 kockamargarin
pirospaprka
só/vegeta/
A hagymát, fokhagymát nagyon apróra vágtam. Serpenyőben megolvasztottam a margarint. petrezselyemmel együtt rádobtam a hagymát, pirítottam. Pár perc után hozzáadtam a szóját. Folyamatosan kevergetve jól lepirítom, rászórom a pirospaprikát...bőven, nem sajnálom /4-5 kávés kanál/...sózom, borsozom. Majd a fűszerekkel együtt pirítom, és élvezem, ahgy illatozik. Kb. 5-8 perc múlva elzárom agázt, kevergetve hűtöm, dobozba szedem, ebben tárolom majd a hűtőben. Kenyérre kenve finom csemege.

2009. október 2., péntek

...és íme a kenyér...

Hát Ő az...

Oresz féle kenyérformázás












oresz keres, talál is recptet... Épp a kenyérsütés volt a keresés tárgya. Recept az van, ...de fomázás? Lévén pizzapék, gondoltam csak van valami fogalmam a dologról, hát nekiláttam. Fogtam a tészát és kitessékeltem a dagasztótálból. /1./A kisgömböcöt szétlapogattam, /2./két végét jobbról-balról behajtottam./3./ Feltekertem. /4./Majd a két végét ismét összenyomtam a tenyeremmel,jól összenyomkodtam. /5./jobbról-balról hajtottam ismét, jól összenyomkodtam. /6./ alulról-felülről összecsíptem, jól összenyomtam. igyekeztem kinyomkodni a levegőt! Ez fontos! /7./Ezt a jobbról-balról, felülről-alulról összenyomkodást addíg ismételem, míg egy gömböt nem formázok. /8./Majd oldalról megnyomkodom, össecsípem, kialakítva a kenyér formáját. /9./ felfordítom, a nyomkrászott rész lesz lefelé. /10./Bevagdalom sniccerrel. /11./ Megy a sütőzacsiba. Itt hagyom szépen kelni, bespriccelem, lezárom a zacsit, berakom a forró sütőbe.
Related Posts with Thumbnails