2009. szeptember 30., szerda

Sajtos stanglik







Limaránál láttam egy bejegyzésben a "Kiflit". Na nem, nem az Ő kezei közül való, hisz az Ő kenyerei, sütijei csodálatosak!!!!
A saját készítésű sajtos kiflieimtől nem voltam elájulva /bár az ízük, állaguk isteni!/. Ezen 'kifli' láttán, azonban nyugodtan állíthatom: büszke vagyok magamra -/mindenféle nagyképűség nélkül/ Még a nagymamámtól kaptam a receptet, de csak mostanában lett igen népszerű vendége a sütőmnek.

1 bögre /250ml/ langyos víz -esetleg picit több, lisztfüggő!
1 dl étolaj
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2 tk só
1 tk cukor
olvasztott vaj
r.sajt a tetejére

Az élesztőt 100 ml langyos, cukros vízben felfuttatom. Tálban összekeverem a lisztet a sóval, hozzáadom az olajat, felfutott élesztőt és a maradék bögre vízből annyit, hogy lágy, de nem ragadós tésztát kapjak. Kelesztőtálat letakarom, felrakom a hűtő tetejére...nekem ott pont jó meleg van. Duplájára kelesztem, lisztezett deszkán lágyan átgyúrom, 8 részre osztom a tésztát. Egyenként nem túl vékonyra nyújtom, kicsit hosszúkás alakú legyen. Megkenem olvasztott vajjal, majd feltekerem. Sütőpapíros tepsibe rakom őket, tetejüket és közüttük lekenem olvasztott vajjal, megszórom r.sajttal. Haagyom kb. fél órát kelni, míg összebucizódnak. 180 fokos sütőben szép aranyszínűre sütöm, kb. 30 perc alatt.
Ma már nem nyújtom ilyen hosszúra őket...a képeken az első próbálkozásaim láthatóak.

Gyümölcsös joghurttorta







Párom szülinapi tortája volt. Növényi kocsonyásítóval /agar-agar/ készült mert a zselatin szóba sem jöhet vegáéknál. Itt most zselatinnal írom le, mert az jobban beszerezhető. :o)



alap:
1 csomag zabfalatok /4 db-ot félreteszek a krémhez/
2 marék kókuszreszelék
2 marék kornflakes
1 ek zselatin
1 ek méz
fél tábla tortabevonó



A kekszet és a cornflakes-et összetöröm, kapcsos tortaformába szórom. A zselatint 1 ek vízzel, összetört tortabevonóval vízgőz fölött olvasztom, hozzáadom a mézet, majd a morzsára öntöm, összekeverem. Jól belelapogatom a formába egy kanállal.
joghurts cuccli:
4 doboz aktivia (meggyes, áfonyás)
2 dl tejszín
2 zacskó van.cukor
2 zacskó habfixáló
1-2 marék darabolt gyümölcs (nálam most málna)
4 db zabfalatok
1 marék műzli
4 ek zselatin



1 doboz joghurttal elkeverem a zselatint, felolvasztom. Míg hül, a tejszínt a van.cukorral, habfixálóval kemény habbá verem. Összeforgatom a joghurttal. Hozzáadom a kihült zselatinos joghurtot. Egy tálban villával összeaprítom a gyümölcsöt, zabfalatokat, kornflakest. A joghurtos krém felét az alapra terítem, közepére halmozom a gyümölcsös pépet, villával kicsit széthúzgélom, de nem húzom ki a széléig. Befedem a maradék joghurtos krémmel. Csokiforgácsot szórok rá, beteszem a hűtőbe.
díszítés:
1 zacskó csokopuding
olaj
1 ek zselatin
A pudingporból a leírás szerint sűrű krémet főzök, beleolvasztom a zselatint. Hozzáadoma z olajat, folytonos kevergetés mellett kihtöm. Nyomözsákba teszem, megdíszítem a tortát.

Krumplis lábatlan - Papa konyhájából

Szinte minden héten megsütötte. Becsukom a szemem és előttem van, ahogy nyitom az ajtót...
-Sziasztok!...-kiáltom....és már megyek is az orrom után. Az aranyszínűre sült krumpli és a sült gríz illata. Igen! ...ez lábatlan!
5-6 szem krumpli
2 tojás
10 kanál liszt
5 kanál gríz
szódavíz
tej

őröltbors

A krumplit meghámozza, uborkagyalun leszeli. Konyharuhán leszárítja, félreteszi míg elkészíti a tésztát. A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát kavar, ízesíti. Fél gáztepsinyi zománctepsit jól kiolajoz. /az alján legyen 1-2 mm olaj/ A szeletelt krumplival kirakja a tepsi alját, megsózza, ráönti a tésztát. Forró sütőben süti. Az alján szépen megpirul a krumpli, a teteje szép aranyszínű. Kockákra szeli, tálra rakja. Sajnos az enyém nem olyan "Papaízű" de azért finom! :o)
Kép később!

Zöldséges sajtszósszal rakott házi szélesmetélt




Lassan két éve porosodik a polcon a tésztakészítő gépem. A kis aranyos ATLAS névre hallgat. Páromtól kaptam karácsonyra...enyhe célzásként, mert tésztamániás. A makarónit spagettivel enné :o) Napok óta motoszkált a fejemben, hogy neki kéne ugrani a házi tésztakészítés nemes feladatának.
Ide-oda tettem magam egész nap. 4 óra körül vettem észre, mennyire elszaladt a nap. A spagettis üvegemre pillantok, ...Ajjaj!...-ordított Micimachó udvariasan...- ÜRES!!! Nosza itt az idő Atlas bevetésének. Lekaptam hát a kispadról, ...ööö, kispolcról. Lássuk csak hogy is volt ezután?


Tészta:
20 dkg liszt
2 tojás

Tésztát gyúrok a tojásból, lisztből. Lisztezett deszkán kinyújtom, felvagdosom. Megetetem a kis tésztalapocskákkal Atlast. Szépen adja is kifelé a lapított tésztát. A kellő vékonyság elérése érdekében éthajtom még rajta párszor, fokozatosan állítva egyre vékonyabbra a tárcsatávolságot. Mikor elég vékony a szélesmetélt fejen tekerem át. Szándékosan jó hosszúra hagytam a tésztát, nem vagdostam el. Tiszta konyharuhával letakartam 2 szék támláját, s mint egy híd, rájuk terítettem a száradó tésztacsíkokat. Meleg volt, gyorsan száradt. Mikor még formázható, de már nem ragad össze, 4-5 szálanként feltekerem a sodrófámra és muffinsütőm gödröcskéibe ültetem a tésztafészkeket. Így hagyom megszáradni. /Hagytam volna, ha lett volna időm :o) / Vizet forraltam, 1 ek sóval kifőztem benne a tésztát. Félretettem, míg elkészítettem a zöldséges sajtszószt:


1 ek vaj
1 fej hagyma
2-3 szál újhagyma
1 szál sárgarépa
1-1 sárga és piros húsú paprika
2 marék apró rózsáira szedett karfiol
1 marék apróra kockázott cukkini
4 kockasajt
fél tömlőssajt
10 dkg reszelt sajt (füstölt)
esetleg 1-2 dl tejszín
petrezselyem

bors
szerecsendió
őrőlt kömény

A zöldségeket megpucoltam, megmostam, fél cm-es kockákra darabolom. Olajat hevítek, üvegesre párolom benne a hagymákat. Hozzáadom a sárgarépát, párolom 5 percig. Rádobom a többi zöldséget, készre főzöm. Ha a levét elfőtte adok hozzá kevés tejszínt, ha maradt leve a tejszín elhagyható. Beleteszem a sajtokat, folyamatosan kevergetve felfőzöm. Az elfőtt levet pótolom.
A tésztát és a szószt egy kivajazott sütőtálba rétegezem,előmelegített forró sütőben sütöm 20-25 percet.

Tojáskrém




A mai reggeli tojáskrémes szendvics volt. Jobban mondva ezt csomagoltam a Páromnak.
4 tojás
1 apró vagy fél fej lilahagyma
fél piros húsú paprika
1 ek majonéz
pár csepp citromlé

bors


A tojásokat megmostam, majd 1 ek sóval felraktam őket főni. A hagymát megpucoltam, felaprítottam, hozzáadtam az apró kockákra vágott paprikát. sóztam, borsoztam, belekevertem a majonézt. A megfőtt tojásokat hideg vízben kihtűöttem, lereszeltem, majd a majonézes zöldségekhez kevertem. Éjszakára hűtőbe tettem, hogy jól összeérjenek az ízek.

Savanyúkáposzta saláta melegen


Valami salátafélére vágytam, de kicsit fáztam ma reggel...nem akartam hideget enni. Volt itthon egy kis savanyúkáposzta, illatos paradicsom :o), lilahagyma. Na hogy is kezdjem? A káposztát kinyomkodtam, átmostam. Vágódeszkán 2-3 vágássak aprítottam, tálkába raktam. Hagymát felkarikáztam, hozzáadtam a káposztához. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítettem, szórtam rá kis metélőhagymát. Meglocsoltam a fűszeres olivaolajommal, 1 percre beraktam a mikróba. Jó langyosan összekevertem. Felkockáztam a paradicsomot, majd ezt is hozzáadtam. Hmmm...! Fincsi lett! :o) ...pont mint képzeltem.

2 marék átmosott, kinyomkodtt savanyúkáposzta
1 fej lilahagyma
1 db paradicsom
2 kk pirospaprika
metélőhagyma

bors
2-3 ek olivaolaj /fűszeres/
esetleg tejföl, kefír a tetejére

2009. szeptember 28., hétfő

Töltött gomba krumpliágyon




Alig vártam már, hogy kicsit enyhüljenek a nagy melegek, ugyanis a hűtőm kezdett átváltozni jégveremmé. Hiába tekertem egyre alacsonyabb fokozatra, a jégréteg bizony szaporodott. Már alig tudtam mit hova rakni, ha hozzáért a jéghez megfagyott. A rekkenő hőségben nem mertem leengedni, féltem megromlik a kipakolt étel. Szóval most, hogy már hűvösebb van nekiugrottam, hogy véget vessek a benne uralkodó jégkorszaknak. Hajszárító, Forróvíz és Felmosóruha volt a bátor segítség eme nagy feladatban. Miután úrrá lettünk a dolgon, következett a visszapakolás. A dobozokban talált heti főzőcskemaradékok a konyha asztalon landoltak. Belőlük kerekedett egy finom estebéd. A belevalók arányát hozzávetőlegesen tudom megadni /vagy még úgy sem :o) /, szóval a receptet csak irányadónak szánom. Bátran lehet kísérletezni vele. -Hajrá fantázia! :o)


Volt 6 szép nagy gombám, maradék padlizsánkrém /kb. 3-4 ek/, 3 db piros húsú paprika, 1 db paradicsom, 4 db kockasajt, 2 szál vékonyka újhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 cső kukorica, 1 db tojás, kb 1 kg krumpli, 4-5 ek zsemlemorzsa, + gombatönkök. mártás: 2 dl tejszín, 2 ek liszt, pirospaprika gazdagon


A paradicsomot, paprikát felkockáztam, újhagymát felkarikáztam, tálba tettem. Hozzáadtam a lereszelt fokhagymát, padlizsánkrémet, kockasajtot. Kukoricát belefaragtam, majd 5-6 percre ment a mikróba. Jól összekevertem, beleszórtam a zsemlemorzsát, beleütöttem a tojást, ízesítettem sóval, borssal. Félre raktam hűlni. Krumplit megpucoltam, uborkagyalun leszeltem, kivajazott tepsibe terítettem, sóztam, borsoztam. Tejszínt csomomentesre kevertem a liszttel, fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, eloszlattam rajta a mártást. Rátettem a gombafejeket amikbe belehalmoztam a zsemlemorzsás tölteléket. Letakarva ment az előmelegített sütőbe. Maximumon /gázsütő/ sütöttem, míg a zöldségek megpuhultak. Kivettem, sajtot reszeltem rá, fedetlenül ment vissza a sütőbe, a sajt pirulásáig.

Padlizsánkrém


Múlt héten vettem a piacon padlizsánt. Alig akartam elhinni, 160 Ft-ért árulták a srácok. Picik voltak igaz, elfértek a tenyeremben, de gyönyörűek voltak. Már-már feketék. Be is zsákmányoltam több mint 3 kg-ot. Vittem belőle Anyumnak, a többit megsütöttem.

A sütőm aljára alufóliát terítettem, begyújtottam maximumra. A padlizsánokat hústűvel körbeszurkáltam, rácsra tettem, ment a sütőbe. Jó ráncosra sütöttem, kb. másfél óra alatt. Hideg vízben kihűtöttem, félbevágtam, mosogatóba állított deszkán hagytam kicsurogni őket. Kanállal tálba kapartam, villával jól összetörtem. Zacsikba mértem 20 dkg-os adagokban majd mentek fagyoskodni a mélyhűtőbe. Egy adag kint maradt :o) Aprítóba vagdostam egy fej vöröshagymát, fél paprikát, 2 gerezd fokhagymát. Borsot őröltem rá, sóztam, tk. mustárral, majonézzel összeaprítottam. Hozzáadtam az adag padlizsánt, zümmögtettem még kicsit az aprítót. A kész krémet még langyos házikenyérre kenve kapta meg kedves Párom. :o)

Idézem: -Fincsi!!!!

Zöldséges-szójás feltét tésztára


Egy zacskó porkaja adott ötletet ehhez az ételhez. Párom ki nem állhatja a zacskós cuccokat, vega(!)...-meggyőződése, hogy állati adalékok is vannak bennük.
Szóval épp vásároltam mikor az akciós pultban megakadt a szemem egy inycsiklandó ételfotót viselő zacsin. Elolvastam hát mit is tartalmaz. Nahát!-gondoltam, ezt kipróbálom. A fűszerpolcom lesz a segítségem.
A piac felé mentem haza, és be is szereztem a hozzávalókat.

2 db kisebb cukkini
3 db piros húsú paprika
1 db szép nagy paradicsom
2-3 fej hagyma
2-3 marék apró rózsáira szedett karfiol
0,5 zacskó szójagranulátum
0,5 l sűrített paradicsom
2-3 ek liszt
pici olaj

bors
pirospaprika
15 dkg reszelt sajt, marék zsemlemorzsa a tetejére

A hagymákat megpucolom, felkockázom, nem túl apróra. Serpenyőben olajat hevítek, rádobom a hagymát, üvegesre párolom. Hozzáadom a szójagranulátumot, kevergetve (vigyázva, hamar leéghet) addig pirítom, míg a szója enyhén pörkös illatot nem kezd árasztani. Pici víz mehet alá, nehogy odakapjon. Ha már illatozik félrehúzom, rászórom a lisztet, fűszerezem, ízesítem, jól elkeverem, hozzáadom a sürparit, és annyi vizet, hogy amolyan mártás sűrűségű legyen. Visszarakom a lángra, folyamatosan kavargatom, ha besűrüsödik adok hozzá vizet. A lényeg, hogy mikor egyet rottyan, szaftos mártás állaga legyen :o) Félreteszem amíg megpucolom, felkockázom a többi zöldet. Jénaiba öntöm az aprított zöldségeket, rámerem a szószt. Jól összekeverem. Alufóliával letakarom, forró sütőbén sütöm 35-40 percig. Kiveszem,fólia le, zsemlemorzsával elkevert reszelt sajtot szórok a tetejére, 10 percre visszateszem a sütőbe.
Spagettivel, tejföllel a tetején tálalom.

Szeptemberi Hajnal...







no komment...

2009. szeptember 27., vasárnap

Süti-süti pogácsa...túrós, káposztás







Sík ideg, munkakereősdi...nulla sikerrel. Már épp nagyon magam alatt vagyok, mikor felhív Drága OrsiBarátném: -szerzek neked szigetjegyet címszóval. Szóhoz sem jutottam. Nem vagyok egy bulizós típus...(már), de ezt nagyon szeretem volna. A nosztalgia kedvéért. Hátha egy kis életet lehel belém. Na eljött a nagy NAP :o) ...gondoltam viszek egy kis harapnivalót. Ő a munkájából adódóan egész nap kint volt, jól jöhet. Pogácsát sütöttem. Két fini pogit. Káposztásat és túrósat.

Volt sikere, pirultam rendesen :o)
Káposztás:
-töltelék:
2-3 ek olaj
1 kg reszelt képoszta

bors
Tészta:
60 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tej
1 tk cukor
50 dkg élesztő
1 kis doboz tejföl
2-3 tk só
1 tojás a kenéshez
A reszelt káposztát megdinsztelem az olajon(ha valaki igényli, 1 fej hagymát is piríthat mellé), ízesítem sóval, borssal. Lisztben elmorzsolom a margarint, hozzáadm a tojást, langyos tejben felfuttatott éleszőt, sót, annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Simára dolgozzuk. Duplájára kelesszük kb. 30 perc alatt. Kinyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/3 részével. Hajtogatjuk: hosszabb oldalát behajtjuk 2/3-ig, ráhajtjuk a maradékot. A hajtogatott tészta két végét behajtjuk középre, majd ezt is félbehajtjuk. Így pihen 15 percet. Ismék kinyújtjuk, kenjük, hajtogatjuk még kétszer. Végül jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ha van időnk fél órét kelni hagyjuk, felvert tojással megkenjük (mehet rá sajt, én nem tettem, csak pár darabra). 180 fokon sütjük pirulásig.
Túrós:
35 dkg liszt
25 dkg túró
fél kockamargarin
1 tojás
3 dkg élesztő
1-2 tk só
reszrlt sajt
tejföl
tojás a kenéshez
Egy kanál tejfölt vízzel kicsit felhígítok, meglangyosítom. Pici cukorral felfuttatom benne az élesztőt. A lisztbe belekeverem a sót, majd elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a túrót, tojást, felfutott élesztőt és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Tiszta zacskóba vagy folpackba csomagolom, pár órára beteszem a hűtőbe. Akár állhat egy egész éjszakát is. Mikor kiveszem a hűtőből, hagyom kicsit melegedni, jó ujjnyi vastagra nyújtom. Tetejét berácsozom, kiszaggatom, egyenként kicsit megsirítgetem őket mielőtt sütőpapíros tepsibe rakom. Hagyom kelni kb. 30 percet, míg a sütő bemelegszik. Tetejüket megkenem tojással, csipet sajtot teszek rájuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 perc alatt aranysárgára sütöm. A sütő aljába egy kis tepsibe vizet szoktam rakni, így nem szárítja ki a süteményt.
2 tescos zacsi full tele lett...másnapra nem maradt több 10 db-nál :o)

Kézzel írott lélekmelegítő

Megvolt ma a nagy nap! :o)
Megkaptam Mamától a "leg-leg" receptesfüzetét. Már régebben nekem ígérte, csak igazítani akart rajta még kicsit. ...hát az igazítás elmaradt, jobban mondva pár receptkivágás került még a keményborító alá. Írni szeretett volna még bele tudom, de beteges szegény. Nekem így is a szívem csücske ez a valódi remekmű.

Ételkészítési ABC-vel kezdődik :o) ...majd egyszer beírom. Aztán tematikusan: "tudnivalók a vadakról, halakról, házihúsokról, páclék, elkészítési eljárások..., részletek század eleji étlapokról", stb...
Könnybe lábad a szemem ahogy olvasom. És megjegyzem, minden gyöngy betűkkel. Még a lapok közé szorított fecniken is!

Tudom másnak is vannak ilyen relikviái, de azért majd rakok fel képet, mert én nagyon odavagyok érte :o)

...és, ha kép nélkül lesz recept, az azért van mert mazsolázgatok belőle. Szóval előre is elnézést érte...

2009. szeptember 21., hétfő

Limara "jólbevált" fehérkenyere :o)

Íme az én kenyerem. Sütőzacsiban készült. A Párom imádja! hetente 4x, 5x megsütöm. Köszönet és örök hála érte Limarának!
A recepiet itt olvashatjátok. Ennél jobban nem lehet leírni. :o) Szóval No Komment!

2009. szeptember 12., szombat

Műzlis keksz







Műzlis kekszet keresgéltem a neten, de nem találtam megfelelőt. Minimális vajat és lisztet tartalmazó receptet szerettem volna...de sajna egyik sem volt az igazi. Na nehogy már kifogjon rajtam, gondoltam akkor keverek-kavarok, valami majd csak kisül belőle :o)

Itt a kavarcsom receptje:
7 dkg méz
7 dkg vaj
2 tojás
4 dkg cukor (elhagyható)
30 dkg műzli
8 dkg kókuszreszelék
8 dkg darabolt étcsoki
2 tk szódabikarbóna

A vajat mikrózható tálkába tettem, rácsurgattam a mézet, mikróba tettem pár percre, hogy a vaj felolvadjon. Keverőtálba tettem a többi hozzávalót, majd ráöntöttem a mézes vajat, összeforgattam. Vártam 3-4 percet, ezalatt a műzli kicsit megszívta magát. Tepsit kibéleltem sütő papírral. A masszából vizes kézzel diónyi gömböket formáztam az ujjaimmal, mert gömbölygetni nem lehet, szétesik. Ezeket raktam a sütőpapírra, kicsit ellapogatva. Jó szellősen rakjuk, mert szétfolyik a sülés közben. Ha mégis összeérnének, még melegen egy sütőlapáttal szétválaszthatók. Gázsütő 4-es fokozatán sütöttem 8-10 percig. Figyelni kell mert hamar megéghet. Tepsiben hagytam kihűlni. Jó ropogós marad de, ha dobozba rakjuk puhul. Tejjel isteni reggeli :o)

Related Posts with Thumbnails